Οδηγίες για τη φορολογική μεταχείριση επιστροφής χρημάτων σε καταναλωτές μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, λόγω συναλλαγών με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις δίνει με εγκύκλιο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η πρακτική που ακούει στο όνομα «cashback», δηλαδή η επιστροφή χρημάτων στον χρήστη για κάθε ηλεκτρονική αγορά που πραγματοποιεί μέσω διαδικτύου κερδίζει διαρκώς έδαφος.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Internet Advertising Bureau UK περισσότερο από το 10% των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων στη Βρετανία γίνεται μέσω ιστοτόπων που βασίζονται στο cashback ή/και στην προσφορά κουπονιών.
Στην Ελλάδα, όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο επίσης κερδίζει σταδιακά τους καταναλωτές, αντίστοιχες υπηρεσίες έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρονται. Ενδεικτικά η υπηρεσία Apopou δίνει Cashback σε όσους αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες από τα συνολικά 1000 ηλεκτρονικά καταστήματα που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα.
Τι διευκρινίζει η ΓΓΔΕ
Δεδομένου ότι η φορολογική μετήχηση των χρημάτων που επιστρέφονται έπρεπε να ξεκαθαρισθεί, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε απόφαση στην οποία σημειώνονται τα εξής:
«Έχουν τεθεί στην Υπηρεσία μας ερωτήματα που αφορούν στη φορολογική μεταχείριση χρηματικών ποσών που επιστρέφονται σε καταναλωτές – ιδιώτες από διαδικτυακές εφαρμογές (ιστοσελίδες επιστροφής χρημάτων – cashback websites). Μέσω των εφαρμογών αυτών χορηγείται έκπτωση, έστω πχ ποσοστό 2% της αξίας αγοράς του αγαθού, με την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν αγορές από συγκεκριμένα συνεργαζόμενα ηλεκτρονικά (online) καταστήματα με τα cashback websites.
Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αναφέρεται στην εγκύκλιο «συνάγεται ότι, η επιστροφή χρημάτων (για λόγους προώθησης πωλήσεων προϊόντων), σε ιδιώτες καταναλωτές που είναι εγγεγραμμένοι – πιστοποιημένοι χρήστες μιας ιστοσελίδας, για κάθε αγορά που πραγματοποιούν από τα συνεργαζόμενα με την ιστοσελίδα αυτή διαδικτυακά (on line) καταστήματα, ως έκπτωση, δεν αποτελεί εισόδημα για τα φυσικά πρόσωπα, καθόσον αφενός μεν δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις κατονομαζόμενες κατηγορίες εισοδήματος του άρθρου 7, αφετέρου δεν φέρει τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος.
Άλλα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.